KVENKVINNEN – OM ARV OG MUSIKALSKE HISTORIER

Sakset fra «SETT NORDFRA – Et nettmagasin for nord»

TRINE – Om arv og musikalske historier

Trine Strand, nordnorsk artist, tekstforfatter og komponist. Foto: Torill Olsen

 

– Jeg ser den lille jenta på 5-6 år så levende for meg. Hun vandret på små barneføtter fra sult og nød i Rovaniemi i Finland til Vadsø i Norge med sin bestemors ord i hjertet: ”Når du reiser barnet mitt må du ikke glemme hjemmet ditt.” Men jentungen kom til et land der hun ble tvunget til å viske bort sitt språk og sin kultur. Det var skjebnen til min tippoldermor Gustava.

Slik beskriver Trine Strand fra Malangseidet, nordnorsk artist, tekstforfatter og komponist, sine kvenske røtter. Til høsten kommer hun ut med sitt 4. album: ”Nord.”

I dette portrettet får du møte en nordnorsk kunstner som er kjent for sin varme stemme og de ektenære tekster.

Du er tydelig opptatt av dine kvenske røtter, hvorfor er det så viktig?

Jeg ser på meg selv som en Nordkalott-coctail med kvenske, norske, samiske, finske og kanskje russiske aner. Men det er så få som framsnakker det kvenske. Her er det en stor jobb å gjøre, for det er en historie og et språk som er i ferd med å forsvinne. Jeg føler at her kan jeg bidra.

Det kvenske er en kulturarv å være stolt av og vi har et ansvar overfor neste generasjon å fortelle historien.

Hvordan startet «den kvenske oppvåkningen” for deg?

Det begynte med at jeg ønsket å skrive en historie om min bestemor. For å finne hennes røtter måtte jeg dra til Kjøllefjord.
Der, i gamle folketellinger på kirkekontoret, fant jeg ut at min tippoldemor var kven.

Det var spesielt å stå der på scenen med bandet mitt og vite at her var min bestemor født og at det i salen satt mine slektninger. Kjøllefjord er blitt en spesiell plass for meg.

Du er et tydelig nord-menneske, hvordan vil du beskrive deg selv?

Jeg er kanskje en drømmer, men henter dem ned og gjør noe med dem. Jeg liker å skape og er takknemlig over mine kvaliteter.

Og så er jeg jo en god blanding av folkeslagene som bor i nord, av de som i århundrer har vandret frem og tilbake over grensene her.

Jeg har også vokst opp med at det fins mer mellom himmel og jord, og lært det å tro på mer enn det man ser med det blotte øye.

Og så er jeg jo som nordboere flest; evig optimist. Jeg må flire av meg selv og folk her for når vi venter på sommer og sne-ærlingan og alle rien kommer, så kaller vi det for ”tinar-sne”.

Vi er ærlig og jordnær her, mange er litt rett på, vi er nær naturen og og den klare lufta, lyset om sommeren og nordlyset om vinteren.

Og vi er velsignet med at vi kan gå i skogen og fjellet som er rett utenfor døra, vi kan drikke vann rett fra springen og fiske i fjorden.

Alt dette gjør noe med oss. Det gjør oss nordvendt.

Foto: Ørjan Bertelsen

Du har valgt et kreativt yrke, har du alltid vært en som liker å skape ting?

Ja, det tror jeg. Husker godt da jeg fikk min første kassettspiller, for jeg hadde akkurat begynt på skolen. Det ble et slags ”gjennombrudd” for meg. Da laget jeg hørespill som til tider kunne være så spennende at jeg ble litt redd selv.

Eller jeg tok kassettspilleren med meg opp i skogen, satte meg på en stein og laget sanger!

Og så er jeg jo vokst opp med historier rundt meg. Mine foreldre og bestemor var gode fortellere, det har jeg liksom fått inn med morsmelka.

Og fra jeg var liten hørte jeg mye på radio, skapte mine egne indre bilder fra det jeg hørte, ble lest bøker for og skrev mye.

Du lever av å være kunstner og drive ditt eget firma, hvordan går det?

Det er et spennende yrke. Ingen dag er lik. Jeg er min egen sjef, setter mål og planlegger ut i fra mine behov og oppdrag. Så langt det går. For når kreativiteten kommer fra hjertet og banker på døra di, ja, da må du åpne med en gang. For den står ikke lenge å venter.

Å drive egen bedrift i Balsfjord kommune går helt fint. Balsfjord kommune satser på gründere og legger til rette for vekst, og i vår digitale verden kommer ting enda nærmere. Og mulighetene blir større!

Snart slipper du ditt første album, fortell hva som skjer da.

Ja, akkurat nå jobber jeg med å slippe mitt neste album, og skal ha min første slippkonsert i min hjembygd Malangseidet. Det har jeg aldri gjort før og jeg gleder meg veldig til å komme «heim».

Det var jo der alt begynte, mine første fortellinger og sanger ble til.

Så skal jeg til sør for slipp i Hellevikstangen kulturhus, før jeg kommer til Tromsø og Skarven. Samtidig jobber jeg med å skrive en ny forestilling og turne med Nord.

Hvordan har prosessen med «Nord» vært?

Selfie: Trine Strand foran. Bak f.v. teknikker Sivert Henriksen, Marius Nilsen og Emil Karlsen.

Det har vært en lang fødsel, og jeg har virkelig fått lært mye og har vokst som artist. Jeg spilte inn sangene i oktober ifjor, men det har tatt sin tid fordi jeg har følt at det skulle komme noe mer. Albumet var ikke ferdig.

Men så skjedde det.

Emil Karlsen, frontfigur i Tromsøgruppa Resirkulert, gikk i studio for å legge kor på noen av sangene mine.

Vi var flere i studio og sammen med produsent Marius Nilsen og tekniker Sivert Henriksen kom siste sang.

Trodde vi.

Jeg hadde en tekst som dukket ofte opp, og jeg følte sterkt at jeg skulle sende den videre til Emil. Det gjorde jeg.

Dagen etter kom han opp med et forslag til melodi. Den var vakker og styrket teksten som handler om nord og natur, men vel så mye om at alt avhenger av hvor du står i livet. Så da den kom på plass, var albumet ferdig. Det gjelder å stole på magefølelsen!

Du har vært på en prøveturné med noen melodier fra den nye plata, blant annet ”Mor Gustava”, hvordan reagerte publikum?

Ja, i vår var jeg på en liten turne fra nord til sør med noe nytt materiale, og var jo spent på hvordan jeg publikum ville ta i mot meg ”sørpå”. Jeg fortale publikum om nord, om mine kvenske røtter og om Mor Gustava.

Jeg opplevde at folk ble så rørt. Jeg tror det er fordi den handler om å komme som fremmed til Norge, med paralleller til det som skjer i dag. Og så handler det om medmenneskelighet, å ha hjertedøra åpen.

Musikk og historier er følelser, og det Mor Gustava rører noe dypt i folk hver gang jeg forteller og synger om henne.

Her kan du høre melodien Mor Gustava – fra opptreden under urpremieren til musikkvideoen til låta «Mor Gustava» på Halti kulturscene i Nordreisa på Kvenfolkets dag den 16.03.17. Musikk: Trine Strand, Christoffer Nicolai Mathisen og Joakim Kristiansen

Comments are closed.